Zorgt u voor iemand met een eetstoornis en bent u al dan niet in afwachting van professionele hulp?
Schrijf u dan in voor de training ‘Samen de eetstoornis aanpakken’. 

U krijgt ondersteuning in het gevecht met de eetstoornis. Herstellen doet iemand vooral thuis. Steun en begrip thuis is van wezenlijk belang.

De training heeft als doel om inzicht te geven in de problematiek van een eetstoornis en de communicatie thuis te verbeteren.

Samenwerking met Universiteit Utrecht

Het Leontienhuis biedt deze op wetenschap gebaseerde training aan in samenwerking met Universiteit Utrecht (Jojanneke Bijsterbosch en Lot Sternheim)
. De training is gebaseerd op het gelijknamige boek dat is geschreven door prof. Janet Treasure en haar onderzoeksteam (King’s College, London).

Het trainingsaanbod

• Het delen van kennis, zodat u leert omgaan met de rol als verzorger;
• Het aanleren van strategieën, om discussies en onderlinge verdeling in de thuissituatie te beperken;
• Het eigen maken van specifieke communicatieve vaardigheden en gedragingen, om herstel te ondersteunen.

De training wordt in één dag gegeven op met een online terugkomdag. Bij de online vervolg-bijeenkomst wordt stilgestaan bij wat er inmiddels is veranderd en waar ouders in de praktijk nog tegen aanlopen. Daarnaast wordt er opnieuw geoefend met de aangeboden vaardigheden zoals motiverende gespreksvoering. 

Wetenschappelijke theorie
De training start met psycho-educatie gebaseerd op wetenschappelijke theorie over eetstoornissen, de meest bekende symptomen en verschijningsvormen van de symptomen en het effect van ondervoeding op lichaam én geest. Ook is er aandacht voor andere kenmerken die kunnen voorkomen zoals slechte sociaal-emotionele vaardigheden. Bijvoorbeeld bij iemand met een eetstoornis kan angst eruitzien als boosheid. Verder komen uitlokkende en in standhoudende factoren van de eetstoornis aan bod.

Gezinssituatie 
Het tweede deel van de dag krijgen de ouders/verzorgers uitleg dat discussies en verdeling binnen het gezin en sterke emoties de eetstoornis meestal faciliteren. Er wordt aan de hand van dierenmetaforen stilgestaan bij strategie om emotioneel-gedreven zorgstijlen te reduceren of in te zetten binnen een geschikte situatie. De cirkel van verandering komt aan bod en geeft ouders/verzorgers inzicht in wanneer zij welke communicatie met hun naaste kunnen gebruiken. De ‘bereidwilligheidslineaal’ wordt gebruikt om zicht te krijgen in hoe een naaste met de eetstoornis bereid is om te veranderen. Dit kan gaan over kleine stapjes (bijvoorbeeld oefenen met een bepaald soort eten) of gaan over grotere stappen (bijvoorbeeld hoe gemotiveerd ben ik voor het aangaan van een behandeling). Ook wordt motiverende gespreksvoering in rollenspellen geoefend om gedragsverandering en herstel te ondersteunen.

Heeft u interesse om aan de training deel te nemen?
Exacte data voor 2025 zijn terug te vinden in onze agendaStuur een e-mail aan samendeeetstoornisaanpakken@leontienhuis.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Meer informatie vindt u op de website: https://samendeeetstoornisaanpakken.wordpress.com

“De bijdrage van ervaringsdeskundigen was helpend. De training geeft ons hoop, vaardigheden en doorzettingsvermogen”.

Wegwerkzaamheden

Vanaf 15 november t/m 28 november wordt er aan de B weg gewerkt en wordt deze opnieuw geasfalteerd. Dit betekent dat het Leontienhuis met de auto deze periode niet direct bereikbaar is. Met de fiets blijven we wel bereikbaar. Auto’s kunnen geparkeerd worden in de woonwijk direct achter het Leontienhuis. 

Ons advies is om de ‘Baronessenhof’ in te voeren in de navigatie en in deze straat de auto te parkeren. Steek vervolgens het bruggetje aan het einde van de straat over en ga naar rechts. Je loopt vervolgens tegen de achterzijde van het Leontienhuis aan. Loop links om de tuin heen om bij de hoofdingang te komen.