Eetstoornissen

Een eetstoornis kan een psychische of lichamelijke oorzaak hebben. Het is belangrijk te begrijpen dat dit een ziekte is die je overkomt en geen keuze is. De bekendste eetstoornissen zijn anorexia nervosa, boulimia nervosa, binge eating disorder (BED) en ‘andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis’ (NAO). Het is echter ook cruciaal om te vermelden dat er andere eetstoornissen bestaan, zoals ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), waarbij mensen beperkte voedselinname hebben vanwege aversie tegen bepaalde voedingsmiddelen vanwege smaak, textuur, geur, of andere kenmerken. Lees hier meer over de oorzaken van een eetstoornis, de gevolgen en gevaren, verschillende soorten eetstoornissen, en hoe je een eetstoornis kunt herkennen.

#altijdvoorjou

De oorzaken van een eetstoornis

De oorzaak van een eetstoornis is per persoon verschillend. Tegelijkertijd hebben mensen met een eetstoornis veel overeenkomsten, zoals perfectionisme en een negatief zelfbeeld. Ook genetische aanleg en omgevingsfactoren spelen een rol. Denk aan verslavingsgevoeligheid in de familie en een ingrijpende gebeurtenis die de ontwikkeling van een eetstoornis triggert.  Iedereen kan een eetstoornis krijgen. Vrouwen, maar ook mannen, van jong tot oud. Een eetstoornis zoals anorexia of boulimia komt het vaakst voor bij jonge meiden tussen de 12 en 18 jaar. Dat heeft met hun levensfase te maken en het schoonheidsideaal dat onder deze doelgroep leeft. Puberende jonge meiden zijn volop in ontwikkeling, experimenteren, zijn zoekende naar hun identiteit, zijn vaak onzeker en hebben een veranderd lichaam. Daardoor ben je in deze fase extra vatbaar om een eetstoornis te ontwikkelen. ARFID daarentegen ontstaat vaak al in de eerste levensjaren en treft dan ook veel kinderen.

Gevolgen en gevaren van een eetstoornis

Een eetstoornis is gevaarlijk voor je gezondheid. De gevolgen kunnen behoorlijk veel impact hebben. Fysiek, maar ook mentaal. De eetstoornis beïnvloedt bijna alles in je leven. Niet alleen je eetpatroon en gewicht, maar ook je werk, school, je relatie met familie en vrienden. De eetstoornis neemt veel tijd in beslag. Je gedachten worden beheerst door obsessieve gedachten over eten, bewegen en gewicht. De eetstoornis is misschien jouw geheim. Daardoor raak je steeds verder vervreemd van de echte wereld. Je voelt je vaak eenzaam. Je omgeving maakt zich waarschijnlijk zorgen om je, ook al durven ze dat niet altijd te zeggen.

Soorten eetstoornissen

Anorexia nervosa, boulimia nervosa, binge eating disorder (BED) en ‘andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis’ (NAO) zijn veel voorkomende eetstoornissen. Bij alle vier heb je last van ongezonde eetgewoonten en obsessieve gedachten, alleen is het gedrag anders. We zien ook vaak dat verschillende eetstoornissen elkaar afwisselen.

Naast de genoemde bovengenoemde eetstoornissen is het belangrijk om te weten dat er nog andere eetstoornissen bestaan, zoals ARFID, wat staat voor ‘Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder.’ ARFID is een eetstoornis waarbij mensen beperkte voedselinname hebben, vaak vanwege extreme aversie tegen bepaalde voedingsmiddelen vanwege de smaak, textuur, geur, of andere kenmerken. Dit kan leiden tot ernstige voedingsproblemen en tekorten aan essentiële voedingsstoffen.

Voor meer informatie over ARFID en andere eetstoornissen kun je terecht op de website van Stichting Kiem. Het is essentieel om bewust te zijn van de verschillende vormen van eetstoornissen en hulp te zoeken indien nodig.

Leontienhuis- begeleiding

Een eetstoornis herkennen

Een eetstoornis is een ernstige ziekte. Neem jezelf serieus en wacht niet met hulp zoeken. Je schaamt je misschien, of je denk dat het wel meevalt, want “wie zit er nou op mijn gezeur te wachten”? Nou, wij dus. Bij het Leontienhuis snappen we hoe moedig het is om hulp te zoeken. Wij oordelen niet, wij zijn er voor iedereen die worstelt met eten en stoeit met obsessieve gedachten. Ook voor jou. Met de juiste begeleiding willen we je helpen de eetstoornis los te laten, zodat je weer vrij van het leven kunt genieten. Je kunt helemaal herstellen van een eetstoornis, daar zijn onze ervaringsdeskundigen bij het Leontienhuis het springlevende bewijs van. Vermoed je dat je zelf een eetstoornis hebt of iemand in je omgeving een eetstoornis heeft? Wacht niet langer en kom in actie. Wij zijn er voor jou en voor je naasten.

Wegwerkzaamheden

Vanaf 15 november t/m 28 november wordt er aan de B weg gewerkt en wordt deze opnieuw geasfalteerd. Dit betekent dat het Leontienhuis met de auto deze periode niet direct bereikbaar is. Met de fiets blijven we wel bereikbaar. Auto’s kunnen geparkeerd worden in de woonwijk direct achter het Leontienhuis. 

Ons advies is om de ‘Baronessenhof’ in te voeren in de navigatie en in deze straat de auto te parkeren. Steek vervolgens het bruggetje aan het einde van de straat over en ga naar rechts. Je loopt vervolgens tegen de achterzijde van het Leontienhuis aan. Loop links om de tuin heen om bij de hoofdingang te komen.