Mijn naam is Ellen van Gessel (1989). Ik woon samen met mijn kat in Amsterdam.

Mijn vrije tijd breng ik graag door met vrienden en familie, maar ook ben ik regelmatig te vinden in het Vondelpark; wandelend met mijn neus in de boeken. Sinds deze zomer ben ik verbonden aan het Leontienhuis als ervaringsdeskundige en probeer andere meiden te helpen door mijn eigen verhaal en ervaring te delen.

Zelf kreeg ik anorexia gedurende mijn studententijd. Ik was altijd onzeker, maar pas toen ik op mezelf ging wonen groeide deze onzekerheid uit tot een eetstoornis. Aanvankelijk wilde ik alleen "gezonder" eten en goed voor mijn lichaam zorgen. Dit gaf me een fijn gevoel: een gevoel van zekerheid en controle. Echter, na een tijdje betekende gezonder eten ook steeds minder en minder eten, terwijl ik tegelijkertijd steeds meer en meer ging sporten. Uiteindelijk kwam ik hierdoor in het ziekenhuis terecht. Pas toen besefte ik dat er iets moest veranderen. Als ik mijn dromen wilde verwerkelijken, moest ik eerst leren om voor mezelf te zorgen en van mezelf te houden. Echter, inmiddels was ik al lange tijd ziek en was mijn leven compleet gevormd om de eetstoornis. Om die reden koos ik ervoor om mezelf voor vijf maanden op te laten nemen in een kliniek. De behandeling daar gaf mij de belangrijkste instrumenten in handen om beter te kunnen worden. In de daaropvolgende jaren (met veel vallen en weer opstaan (!)) is het me uiteindelijk gelukt, tezamen met hulp van mijn huisarts, coach, vrienden en familie, om mijn eetstoornis los te laten.

Hoewel de eetstoornis een groot deel van mijn leven heeft beheerst (of liever gezegd, beperkt), heeft de strijd tegen de eetstoornis me ook ontzettend veel geleerd. Als ervaringsdeskundige hoop ik deze lessen met anderen te kunnen delen.

Terug naar overzicht

De Vlinder

"Een vlinder symboliseert verandering; vanuit de ogenschijnlijk levenloze cocon wordt een fragiele schoonheid geboren. Ook voor mensen met een eetstoornis is deze verandering mogelijk!"