In november start het Leontienhuis in samenwerking met de Universiteit van Utrecht een nieuw wetenschappelijk onderzoek naar het ervaren van controle bij mensen met een eetstoornis. Dit is een uitbreiding van de eerdere onderzoeken naar lichaamsbeeld die in het Leontienhuis hebben plaatsgevonden. Het doel van dit onderzoek is dan ook om meer kennis en inzicht te krijgen in de mate waarin mensen met een eetstoornis of die hersteld zijn van een eetstoornis controle ervaren over hun eigen gedrag. Kennis en inzicht in het ervaren van controle bij mensen met een eetstoornis kan namelijk bijdragen tot het ontwikkelen van (nog) betere behandelprogramma’s.

Onderzoek naar het ervaren van controle bij mensen met een eetstoornis is van belang omdat eten bij mensen met een eetstoornis vaak als controlemechanisme is gaan dienen, de ervaren controle is dus een belangrijk aspect bij mensen met een eetstoornis. Controle op gebied van eten zorgt hierbij ook voor een gevoel van controle op zaken in het dagelijks leven die niet met eten te maken hebben. Met dit onderzoek wordt nagegaan of de mate van ervaren controle van mensen die hersteld zijn van een eetstoornis verschilt met mensen zonder eetstoornis.

Om dit onderzoek uit te kunnen voeren ben ik op zoek naar mensen van 18 jaar of ouder, die een eetstoornis hebben of hersteld zijn van een eetstoornis. Ook mensen zonder eetstoornis (in het verleden) zijn welkom om deel te nemen aan het onderzoek. Het onderzoek vindt plaats in het Leontienhuis. Tijdens je deelname worden wat vragen gesteld over de eetstoornis, mag je een vragenlijst invullen en een computertaak uitvoeren. Deelname bedraagt ongeveer 20 minuten en is geheel vrijwillig, je gegevens worden anoniem verwerkt. Tevens gaat het hier om wetenschappelijk onderzoek, waarbij geen uitspraken gedaan zullen worden over diagnoses of persoonlijke situaties.

Wanneer je graag deel zou willen nemen aan het onderzoek en bij vragen of interesse zou ik je willen vragen een e-mail te sturen naar Elske Walschots mail: e.walschots@students.uu.nl

Terug naar overzicht

De Vlinder

"Een vlinder symboliseert verandering; vanuit de ogenschijnlijk levenloze cocon wordt een fragiele schoonheid geboren. Ook voor mensen met een eetstoornis is deze verandering mogelijk!"