Een eetstoornis heb je niet alleen, daar kunnen familieleden en vrienden zeker over meepraten.
Bezorgdheid, wanhoop, boosheid, angst en hoop wisselen elkaar af. Vaak durven naasten het er niet met hun omgeving over te hebben uit angst voor onbegrip of uit schuldgevoel.

Mijn kind/partner/broer/zus/kleinkind/familielid/vriend(in) heeft een eetstoornis. Wat kan ik doen om te helpen?
Als een naaste in behandeling is dan bieden klinieken soms ondersteuning voor de belangrijke mensen in de omgeving van iemand aan. In de praktijk blijkt dat er vaak behoefte is aan meer ondersteuning. Daarom heeft het Leontienhuis verschillende mogelijkheden om ouders/naasten te ondersteunen en te steunen.

Ontmoetingsavonden

Vaak ervaar je onbegrip en een gebrek aan kennis in je omgeving over de eetstoornis. Hoe fijn is het dan om met mensen te kunnen praten die begrijpen hoe je je voelt en geen oordeel hebben over de situatie thuis. Tijdens onze ontmoetingsavonden voor ouders en naasten kun je vrij praten over je ervaringen en gevoelens. Er is altijd minimaal één ervaringsdeskundige ouder en/of naaste aanwezig.

Klik hier voor meer informatie

Voor de ontmoetingsavonden kunt u zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Informatiebijeenkomsten

Tijdens onze informatiebijeenkomsten voor familie en vrienden van mensen met een eetstoornis beginnen we met het vertonen van een film. Deze film geeft inzicht in wat er in het hoofd omgaat van iemand met een eetstoornis. Na de film is er, eerst in de groep – later persoonlijk, gelegenheid om met de aanwezige ervaringsdeskundige vrijwilligers in gesprek te gaan.

De eerstvolgende informatiebijeenkomsten zijn op:

 • Zaterdag 20 maart 2021 van 14.00 - 16.00 uur
 • Zaterdag 17 april 2021 van 14.00 - 16.00 uur
 • Zaterdag 15 mei 2021 van 14.00 - 16.00 uur
 • Zaterdag 12 juni 2021 van 14.00 - 16.00 uur

Voor de informatiebijeenkomsten kunt u zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Themabijeenkomsten

Meer informatie over eetstoornissen of een steuntje in de rug bieden wij u (als ouder of naaste) tijdens onze themabijeenkomsten. Via presentaties komen verschillende onderwerpen aan bod en er is voldoende gelegenheid om uw vragen te stellen. Ook bij deze avonden zijn ervaringsdeskundige vrijwilligers aanwezig aan wie u uw vragen kunt stellen of in gesprek kunt gaan.

De eerstvolgende themabijeenkomsten zijn op:

  • Dinsdag 23 februari 2021 van 19:00 - 21:00 uur - VERVALT i.v.m. Corona
   Workshop NLP voor ouders/naasten - door Chris Hartman, Renata Jaasma, Twan Fenger en Tess Arndt
   Klik hier voor meer informatie
  • Dinsdag 16 maart 2021 van 19:00 - 21:00 uur
   Workshop NLP voor ouders/naasten - door Chris Hartman, Renata Jaasma, Twan Fenger en Tess Arndt
   Klik hier voor meer informatie
  • Dinsdag 30 maart 2021 van 19:00 - 21:00 uur
   Workshop NLP voor ouders/naasten - door Chris Hartman, Renata Jaasma, Twan Fenger en Tess Arndt
   Klik hier voor meer informatie
  • Dinsdag 20 april 2021 van 19:00 - 21:00 uur
   Workshop NLP voor ouders/naasten - door Chris Hartman, Renata Jaasma, Twan Fenger en Tess Arndt
   Klik hier voor meer informatie
  • Dinsdag 11 mei 2021 van 19:00 - 21:00 uur
   Van zelfkritiek naar zelfacceptatie - door Greta Noordenbos: Klinische Psychologie, Universiteit Leiden
   Klik hier voor meer informatie

U kunt zich hiervoor opgeven per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Partneravond

Het hebben van een partner met een eetstoornis is zwaar en heeft impact op je relatie. Indien je partner in behandeling is, bieden kliniek soms ondersteuning voor de naaste omgeving van degene met een eetstoornis. Echter, in de praktijk blijkt dat er vaak behoefte is aan meer ondersteuning. Daarom organiseren we één keer per maand een partneravond waar je in gesprek kan met andere partners van iemand met een eetstoornis. Deze groep wordt geleid door een ervaringsdeskundige, die hersteld is van een eetstoornis, en een ervaringsdeskundige partner, waarvan de partner hersteld is.
Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Yoga Coaching

1 keer in de 2 weken op zaterdag om 10.30 uur een moment voor jezelf om op te laden, energie op te doen, ervaringen uit te wisselen, elkaar te ondersteunen, je begrepen voelen, voelen dat je niet de enige bent die het soms niet meer weet.
Bewust je lichaam voelen, waar jouw spanning zit, je bezorgdheid, frustratie, boosheid, angst en dat leren toe te laten en beetje voor beetje los durven te laten.
Met een kleine groep ouders, doen wij, ademoefeningen en yogahoudingen om te leren meer in je kracht te komen om ontspannen en opgeladen naar huis te gaan.
Je hoeft niks maar er mag veel! Voel je welkom om met ons mee te doen.
Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

E-mailondersteuning

Uit het hele land krijgen wij vragen van mensen die contact zoeken met iemand die ervaring heeft met een eetstoornis in zijn of haar omgeving. Het is niet altijd mogelijk om naar het Leontienhuis te komen en daarom bieden onze ervaringsdeskundige naasten ondersteuning aan via de e-mail.
Voor meer informatie over e-mailondersteuning kunt u ons een e-mail sturen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Forum Ouders

Ben je niet altijd in staat om deel te nemen aan de bijeenkomsten? Maar wil je wel vanachter je PC meer informatie en steun ontvangen?
Meld je dan aan bij het Forum voor Ouders. Hier delen ervaringsdeskundigen hun kennis en kan je zelf ook zaken opbrengen waar je mee zit.
Het forum is een afgeschermde omgeving dus je moet je wel even aanmelden en een wachtwoord opgeven. Zodra je aangemeld bent, kijk dan eerst even in de handleiding, die vind je in een link rechtsonderaan de forum pagina.

 

De Vlinder

"Een vlinder symboliseert verandering; vanuit de ogenschijnlijk levenloze cocon wordt een fragiele schoonheid geboren. Ook voor mensen met een eetstoornis is deze verandering mogelijk!"