Een eetstoornis heb je niet alleen, daar kunnen familieleden en vrienden zeker over meepraten.
Bezorgdheid, wanhoop, boosheid, angst en hoop wisselen elkaar af. Vaak durven naasten het er niet met hun omgeving over te hebben uit angst voor onbegrip of uit schuldgevoel.

Mijn kind/partner/broer/zus/kleinkind/familielid/vriend(in) heeft een eetstoornis. Wat kan ik doen om te helpen?
Als een naaste in behandeling is dan bieden klinieken soms ondersteuning voor de belangrijke mensen in de omgeving van iemand aan. In de praktijk blijkt dat er vaak behoefte is aan meer ondersteuning. Daarom heeft het Leontienhuis verschillende mogelijkheden om ouders/naasten te ondersteunen en te steunen.

Ontmoetingsavonden

Vaak ervaar je onbegrip en een gebrek aan kennis in je omgeving over de eetstoornis. Hoe fijn is het dan om met mensen te kunnen praten die begrijpen hoe je je voelt en geen oordeel hebben over de situatie thuis. Tijdens onze ontmoetingsavonden voor ouders en naasten kun je vrij praten over je ervaringen en gevoelens. Er is altijd minimaal één ervaringsdeskundige ouder en/of naaste aanwezig.

De eerstvolgende ontmoetingsavonden zijn op:

 • Dinsdag 5 november 2019 van 19.30 - 21.00 uur
 • Dinsdag 3 december 2019 van 19.30 - 21.00 uur

klik hier voor meer informatie

Informatiebijeenkomsten

Tijdens onze informatiebijeenkomsten voor familie en vrienden van mensen met een eetstoornis beginnen we met het vertonen van een film. Deze film geeft inzicht in wat er in het hoofd omgaat van iemand met een eetstoornis. Na de film is er, eerst in de groep – later persoonlijk, gelegenheid om met de aanwezige ervaringsdeskundige vrijwilligers in gesprek te gaan.

De eerstvolgende informatiebijeenkomsten zijn op:

 • Zaterdag 19 oktober 2019 van 13.00 - 15.00 uur
 • Zaterdag 30 november 2019 van 13.00 - 15.00 uur

Voor de informatiebijeenkomsten kunt u zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Themabijeenkomsten

Meer informatie over eetstoornissen of een steuntje in de rug bieden wij u (als ouder of naaste) tijdens onze themabijeenkomsten. Via presentaties komen verschillende onderwerpen aan bod en er is voldoende gelegenheid om uw vragen te stellen. Ook bij deze avonden zijn ervaringsdeskundige vrijwilligers aanwezig aan wie u uw vragen kunt stellen of in gesprek kunt gaan.

De eerstvolgende themabijeenkomsten zijn op:

 • Dinsdag 12 november 2019 van 19.00 - 21.00 uur
  Motiveringsstrategieën en cognitieve therapie - door Hans Bloks
  Klik hier voor meer informatie

 • Dinsdag 10 december 2019 van 19.00 - 21.00 uur
  Ervaringsdeskundige vader Alard Bakker vertelt - door Alard Bakker

 • Dinsdag 14 januari 2020 van 19.00 - 21.00 uur
  Eetstoornissen en Hoogsensitiviteit - door Saskia van Baarsen
  Klik hier voor meer informatie

 U kunt zich hiervoor opgeven per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Partneravond

Het hebben van een partner met een eetstoornis is zwaar en heeft impact op je relatie. Indien je partner in behandeling is, bieden kliniek soms ondersteuning voor de naaste omgeving van degene met een eetstoornis. Echter, in de praktijk blijkt dat er vaak behoefte is aan meer ondersteuning. Daarom organiseren we één keer per maand een partneravond waar je in gesprek kan met andere partners van iemand met een eetstoornis. Deze groep wordt geleid door een ervaringsdeskundige, die hersteld is van een eetstoornis, en een ervaringsdeskundige partner, waarvan de partner hersteld is.
Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Yoga Coaching

1 keer in de 2 weken op zaterdag om 10.30 uur een moment voor jezelf om op te laden, energie op te doen, ervaringen uit te wisselen, elkaar te ondersteunen, je begrepen voelen, voelen dat je niet de enige bent die het soms niet meer weet.
Bewust je lichaam voelen, waar jouw spanning zit, je bezorgdheid, frustratie, boosheid, angst en dat leren toe te laten en beetje voor beetje los durven te laten.
Met een kleine groep ouders, doen wij, ademoefeningen en yogahoudingen om te leren meer in je kracht te komen om ontspannen en opgeladen naar huis te gaan.
Je hoeft niks maar er mag veel! Voel je welkom om met ons mee te doen.
Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

E-mailondersteuning

Uit het hele land krijgen wij vragen van mensen die contact zoeken met iemand die ervaring heeft met een eetstoornis in zijn of haar omgeving. Het is niet altijd mogelijk om naar het Leontienhuis te komen en daarom bieden onze ervaringsdeskundige naasten ondersteuning aan via de e-mail.
Voor meer informatie over e-mailondersteuning kunt u ons een e-mail sturen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De Vlinder

"Een vlinder symboliseert verandering; vanuit de ogenschijnlijk levenloze cocon wordt een fragiele schoonheid geboren. Ook voor mensen met een eetstoornis is deze verandering mogelijk!"