Zoals je misschien weet of hebt ervaren is het lichaamsbeeld van iemand met een eetstoornis verstoord. Dit wil zeggen dat het lichaam anders wordt gezien (dikker) dan het daadwerkelijk is. Omdat dit een zeer hardnekkige klacht is hebben Manja Engel en Anouk Keizer van de Universiteit Utrecht hier in samenwerking met het Leontienhuis in 2016 onderzoek naar gedaan.

De resultaten van dit onderzoek laten zien hoe hardnekkig de verstoring van het lichaamsbeeld is bij mensen met en eetstoornis. Zelfs na de afronding van een eetstoornisbehandeling zijn er nog lichaamsbeeldstoornissen  aanwezig. Het vertekende lichaamsbeeld houdt niet alleen in dat je denkt dat je dikker bent. Mensen met een vertekend lichaamsbeeld zien zichzelf als dikker, voelen zich letterlijk dikker en bewegen ook als dikker dan zijn daadwerkelijk zijn.  Eigenlijk is dit heel logisch, een mens bestaat niet alleen uit gedachten over zichzelf; het beeld van het lichaam is ook ontstaan door informatie over hoe iemand zijn lichaam voelt door o.a. aanraking van buiten, of signalen van binnen (bijv. volle  of lege maag).

Een lichaamsbeeldstoornis is dus een complex en hardnekkig onderdeel van een eetstoornis. De resultaten van het onderzoek dat uitgevoerd is bij het Leontienhuis biedt kansen voor vernieuwing van huidige behandelingen, wat kan leiden tot vollediger herstel van mensen met een eetstoornis.

Wil je meer lezen? Zie  http://rdcu.be/zdTk

Terug

De Vlinder

"Een vlinder symboliseert verandering; vanuit de ogenschijnlijk levenloze cocon wordt een fragiele schoonheid geboren. Ook voor mensen met een eetstoornis is deze verandering mogelijk!"