Het leven is meer dan de hele dag kilocalorieën tellen. Ja, ik heb makkelijk praten tegenwoordig, maar tegelijkertijd begrijp ik de vrouwen en mannen en meisjes en jongens die worstelen met een eetstoornis. De strijd die zij moeten leveren om ermee af te rekenen vraagt een enorm doorzettingsvermogen.

Een eetstoornis isoleert je, je dwaalt steeds verder af van het alledaagse leven en je verliest je eigenwaarde. Uiteindelijk ontgaat het je dat er zoveel dingen zijn waarvan je kunt genieten. Ik weet uit eigen ervaring hoe het is. De weg terug? Ook ik kon ’m lange tijd niet vinden. Of misschien wilde ik dat wel niet, geobsedeerd als ik was door dat gevecht met de weegschaal.

Met hulp heb ik me terug gebokst en heb ik de eetstoornis overwonnen. Die moeilijke periode ligt alweer ver achter me. Wanneer ik zo om me heen kijk en zie hoeveel er worden meegezogen in de sleur van moeten afvallen en negatieve gevoelens over zichzelf, kriebelt het bij mij. Dan wil ik de helpende hand reiken. Niet dat ik de wijsheid in pacht heb, maar wie aan een eetstoornis heeft geleden, kan zich wél verplaatsen in de mens die ermee heeft te maken.

Ik deel graag mijn ervaringen, want ik geloof dat ik door er eerlijk en open over te vertellen anderen een houvast kan bieden. Kleine dingen kunnen al voor verlichting zorgen. Een beautydag met vriendinnen, een kop koffie na een strandwandeling, een fietstocht met onderweg een lunch: ze kunnen je uit de verstikkende ritme halen. Iedereen moet weten dat er een weg terug is, zelfs als je dat niet meer voor mogelijk houdt…

P.S.
Als ik over mijn eigen eetstoornis praat dan is dat Anorexia Nervosa. Met deze eetstoornis heb ik jaren geleefd en gelukkig heb ik deze ziekte overwonnen en ben weer helemaal gezond. Omdat ik weet hoe zwaar dit was heb ik destijds de Leontien Foundation opgericht. Elke eetstoornis is even erg en moeilijk. Hopelijk kan ik met de mensen van het Leontienhuis een steentje bijdragen om voor iedereen wat te betekenen.

Terug

De Vlinder

"Een vlinder symboliseert verandering; vanuit de ogenschijnlijk levenloze cocon wordt een fragiele schoonheid geboren. Ook voor mensen met een eetstoornis is deze verandering mogelijk!"