Tja, Diana die is zo sterk en kan het allemaal aan en vooral ook alleen.

Ik was een fanatieke handbalster, speelde in het eerste team en speelde eredivisie. Ik was best goed, als ik het zelf durft te zeggen. We trainde 4 x in de week, met extra krachttraining en in het weekend een wedstrijd. Ik was sterk en had een sportieve, gespierde bouw, maar faalangstig dat ik was. Alleen dat zag niemand…dat wisten ze alleen thuis. Tijdens die periode van heel veel trainen viel ik een beetje af, ik merkte dat ik sneller werd en ik kreeg positieve reacties. Dit was het begin en het werd steeds erger. Ik ging minder eten en ik bleef zoveel sporten, misschien zelfs meer. Ik viel meer af en ik voelde me goed. Ik woonde op dat moment nog thuis, mijn ouders zagen het wel maar hadden geen grip op mij en probeerde het beste te doen. Ik ben toen naar een diëtiste gegaan, maar daar is het eigenlijk nog meer mis gegaan, ik wist nu precies wat ik wel en niet kon eten. En ging het met steeds minder eten doen. In augustus kregen wij een nieuwe trainer en toen hij mij zag heeft hij mij weggestuurd van de training. Voor mij was dit het begin van mijn dieptepunt. Ik had nu helemaal geen structuur en ritme meer in het sporten. Ik ging toen elke dag hardlopen, naar de sportschool, lessen volgen en daarna zelf nog anderhalf uur in de gewichten hangen. En het eten ging steeds minder. Ik ben in die tijd bij een aantal psychologen terecht gekomen, maar die konden mij niet helpen en ik zakte eigenlijk alleen maar dieper weg. Mijn omgeving zag dit en maakte zich zorgen en probeerde mij overal in te steunen. Mijn moeder bracht mij naar elke afspraak toe. Ik werkte op dat moment fulltime, ik stond voor de groep op een basisschool. Na een heleboel nare ervaringen bij psychologen kwam ik bij de dokter terecht en hij adviseerde mij een psycholoog bij de Ursula. Hier ben ik terecht gekomen, ik ging daar wekelijks naartoe. Hij vertelde mij dat ik niet meer mocht hardlopen en naar hem luisterde ik. Eindelijk, ik was zo moe en kon niet meer. Hij zei het en ik kon eindelijk zonder schuldgevoel stoppen met hardlopen. Deze psycholoog heeft mij onbewust laten inzien dat ik in dagbehandeling moest wilde ik echt beter worden. Hij vertelde in zijn consult vaak over de dagbehandeling, ik reageerde altijd negatief. Ik wilde gewoon nog fulltime werken en ik ging daar echt niet naartoe. Daar hoorde ik echt niet.

Tot ik op een avond een angstaanval kreeg en dacht dat ik dood ging. Ik heb in paniek naar mijn ouders gebeld en zij zijn gelijk naar mij toe gekomen. Mijn moeder heeft bij mij in bed geslapen en de volgende ochtend ben ik met mijn vader naar de dokter gegaan. Deze verwees mij gelijk door naar de dagbehandeling en daar was (gelukkig) diezelfde week nog plek. Toen ging het snel... Ik moest stoppen met werken, mijzelf ziek melden. Dit was voor mij misschien wel het ergste. In de dagbehandeling ging het ups en downs, ik heb zware tijden meegemaakt. Het ging niet vanzelf, het is een zware strijd om anorexia te overwinnen. In de dagbehandeling had ik veel steun aan de groep en aan de mensen die dichtbij mij stonden. Ik heb geknokt en mijn doorzettingsvermogen heeft mij geholpen. Binnen 10 maanden stond ik weer met beide benen in de maatschappij. Ik kreeg mij ontslag in de behandeling en ik pakte mijn werk weer op. Ik heb nog een paar keer een kleine terugslag gehad, maar gelukkig konden mijn familie en vrienden mij ondersteunen op die moeilijke momenten. Ik heb geleerd om hulp te vragen als ik merk dat het moeilijk is en ik het echt even niet alleen kan.

Vele jaren verder kan ik zeggen dat ik helemaal ben hersteld. Ik heb mijn leven op de rit, ik ben super gelukkig met mijn vriend en ons zoontje. Ik gun iedereen die worstelt met een eetstoornis een leven zonder deze ziekte. Gewoon weer ‘durven’ te genieten en merken dat het kan en mag! Het leven is zo mooi en dat leven is er voor iedereen.

 

Terug

De Vlinder

"Een vlinder symboliseert verandering; vanuit de ogenschijnlijk levenloze cocon wordt een fragiele schoonheid geboren. Ook voor mensen met een eetstoornis is deze verandering mogelijk!"