In het autobiografische boek Meisjesziekte beschrijft Ad Penninx zijn strijd tegen anorexia. De wens in de smaak te vallen bij meisjes in zijn tienerjaren, maakte dat hij begon aan het ogenschijnlijk onschuldige 1000 calorieën dieet. Dat dit omsloeg naar een allesoverheersende eetstoornis had niemand door. Ad beschrijft heel treffend zijn obsessie voor eten en gewicht en het vertekend lichaamsbeeld dat hiermee hand in hand ging. Wat me opviel tijdens het lezen, is dat zijn gedachten niet veel anders waren dan de mijne ten tijde van mijn eetstoornis. Of anorexia nu bij een man of een vrouw voorkomt; het uit zich blijkbaar op een zelfde manier. Het enige verschil is wellicht dat bij mannen de focus meer ligt op het creëren van spieren, daar waar vrouwen over het algemeen vooral gefocust zijn op zo mager mogelijk worden.

Het doel van het schrijven van Meisjesziekte, is het geven van een stem aan jongens die kampen met een eetstoornis. De taboe hieromtrent is nog steeds groot, en Ad heeft getracht hier een verandering in aan te brengen. Een mooie missie waar hij naar mijn mening zeker in geslaagd is. Meisjesziekte is een dun, gratis te downloaden, boek. Op de site www.adpenninx.nl vind je meer informatie. Wat mij betreft een aanrader!

Geschreven door Marloes de Visser

 

Terug

De Vlinder

"Een vlinder symboliseert verandering; vanuit de ogenschijnlijk levenloze cocon wordt een fragiele schoonheid geboren. Ook voor mensen met een eetstoornis is deze verandering mogelijk!"